Cappuccinoschuim maken

Cappuccinoschuim maken
 
Cappuccino heeft enorm aan populariteit gewonnen. Dronken we 20 jaar geleden nog koffie verkeerd in Nederland, tegenwoordig drinken we liever cappuccino! Een goede cappuccino is een espresso met een perfecte melkschuimlaag er bovenop. Maar het maken van een cappuccino is zo eenvoudig nog niet! Het vereist oefening, de juiste kennis en uiteraard de juiste apparatuur. Feitelijk is het maken van melkschuim niet meer dan het toevoegen van luchtbelletjes aan melk. Het resultaat is in het beste geval een zeer fijne microfoam. Piepkleine belletjes zorgen ervoor dat de melk in volume toeneemt en een schuimachtig geheel vormt. Hoe groter de belletjes in het schuim, hoe minder goed het schuim is gemaakt. De superfijne belletjes komen op de juiste temperatuur en zorgen voor een zoetige smaak aan de melk. Er zijn 4 zaken belangrijk bij het maken van cappuccinoschuim:
1. Hoever moet het stoompijpje in de melk zitten. Giet de melk in een roestvrij stalen kannetje. Er zijn 3 zones te onderscheiden op basis van geluid: De zone vlak onder de oppervlakte van de melk. Hier maakt het stoompijpje een flink bubbelend geluid en als u het pijpje iets dieper steekt, hoort u een zuigend, scheurend geluid. In de tweede, tussenliggende zone, hoort u vrij weinig geluid. In de onderste zone, vlak bij de bodem van uw kannetje hoort u een luid grommend geluid. Het pijpje dient in de middelste zone te zitten waar u het minste geluid hoort. Hiermee creëert u het zogenaamde microfoam.
2. Hoe lang duurt het opschuimen? Tijdens het opschuimen van de melk, neemt de melk in volume toe. Wanneer het volume met 50% is toegenomen is het opschuimen klaar.
3. Hoe lang moet de melk dan nog opwarmen? De melk moet uiteindelijk maximaal 70 graden zijn. Boven de 70 graden wordt het schuim afgebroken. U kunt dit vrij makkelijk vaststellen door de rvs kan met een hand vast te houden aan de handgreep en uw andere hand tegen de zijkant aan te leggen. Wanneer het kannetje te heet is om vast te houden, is de melk warm genoeg.
4. Hoe lang moet het schuim indikken? Nadat u de vorige stappen heeft uitgevoerd dient u het melkschuim nog ongeveer 10 tot 20 seconden te laten staan. Daarna kunt u het toevoegen aan de koffie en is het geschikt om er mooie latte-art mee te maken.