Espresso bereiding


Espresso zetten is een delicate bezigheid. Dit proces wordt gedefinieerd door de volgende karakteristieken: 7 g 23 - 28 sec 9 - 10 bar 92 - 96 °C
Dat wil zeggen: voor één espresso (ook wel een shot genoemd of zo'n 30 ml koffie) wordt water van zo'n 95 °C door 7 gram koffie gestuwd bij een druk van 9 bar, gedurende ongeveer 25 seconden.
In Italië noemt men zo'n klein kopje espresso gewoon een 'caffè'. Een goede espresso wordt - behalve door de intense smaak - gekarakteriseerd door een laagje bruine crema die vetten en suikers bevat die door de druk uit de koffie worden geperst, waarop een klein lepeltje suiker gedurende korte tijd moet blijven rusten. Ondanks de krachtige smaak, bevat een kopje espresso van 30 ml minder cafeïne dan een kop koffie van 190 ml. Per honderd gram bevat espresso echter beduidend meer cafeïne dan koffie, 212 mg tegenover 40 mg[2]. De persoon in een horecabedrijf die zich met de espresso en aanverwante dranken bezighoudt wordt de barista genoemd.
Op espresso gebaseerde koffies zijn: de doppio (een dubbele espresso in een kopje) de caffè macchiato (gevlekte koffie, een espresso met een toef melkschuim) de caffè americano (een espresso gezet op een kopje heet water, lijkt op reguliere Nederlandse kop koffie) de caffè corretto (een espresso met een scheut grappa, sambuca of brandy) de cappuccino (espresso met gestoomde melk en melkschuim in een kopje van ongeveer 150-170 ml) de cortado (een espresso waar warme melk aan toegevoegd is) de caffè panna (espresso met slagroom voor de liefhebber) de ristretto (een espresso met een kleiner volume maar met wel de volledige extractietijd, voor een extra sterke smaak) de caffè lungo (een espresso die wat langer "door blijft lopen" zodat het volume groter is) de caffè latte (een lungo met een scheut warme melk, ongeveer fifty-fifty) de latte macchiato (min of meer de 'koffie verkeerd', nl. een glas warme melk met melkschuim, en een espresso eraan toegevoegd. Velen vinden het hierbij van belang dat er drie lagen zichtbaar blijven door het glas; nl. onderin de melk, in het midden de espresso en bovenin het schuim.)